Informatie verzorging

Vachtverzorging       

 

Een Teddy heeft een 5-10 cm lange en pluizige vacht die hem zo bijzonder maakt. De vacht moet wel minimaal 1 keer per week geborsteld/gekamd worden. Dat lijkt misschien overdreven maar is echt nodig! Hiermee voorkom je het ontstaan van klitten en daarmee gepaard gaande huidirritatie.

 


 

 

 

 

 

 

 Aanschaf 
Het houden van twee konijntjes lijkt ideaal maar het aan elkaar koppelen is nog wel eens moeilijk om goed te laten verlopen. Twee voedsters samen, zelfs als het nestzusjes zijn, kunnen als ze volwassen worden (rond 7 maanden) gaan vechten, maar vaak gaat het ook gewoon wel goed, sowieso als ze genoeg ruimte hebben!
Een voedster en een ram samen houden is mogelijk mits de ram op tijd gecastreerd wordt. Dit kan vanaf de leeftijd van 5 maanden maar voor die tijd zijn veel konijnen al geslachtsrijp en een voedster die op zo'n jonge leeftijd al een nest krijgt, loopt gevaar om de worp niet te overleven of in ieder geval blijvende schade op te lopen. Dus als je voor een ram en een voedster kiest, moeten ze op tijd uit elkaar worden gehaald en in aparte hokken worden geplaatst. met enig geduld zal de voedster de (gecastreerde) ram weer accepteren .
Als je echt 2 konijnen zou willen houden, zou je ervoor kunnen kiezen om te beginnen met een ram. Hem te laten castreren zodra hij daar oud genoeg voor is en dan een voedster als maatje voor hem uit te kiezen. Dan komt de jonge voedster in zijn territorium terecht en dan heeft het koppelen de meeste kans van slagen.

Heb je al een konijn en wil je toch een tweede erbij, dan kunnen de dieren het best met elkaar kennismaken op volkomen neutraal terrein. Toezicht zal altijd nodig zijn totdat je ze veilig samen in hetzelfde hok kunt houden.
geef ze samen iets te eten en kijk of dat goed gaat, samen eten verbroederlijkt onder konijnen!!

Twee jonge voedsters
Wil je echt 2 konijnen in hetzelfde hok gaan samenhouden dan kan je het beste 2 jonge voedsters nemen. Uit hetzelfde nest of niet speelt geen rol zolang ze maar op hetzelfde ogenblik samen in een volledig vreemd hok worden gezet. Of het ook na het bereiken van de volwassenheid goed zal blijven gaan, valt niet met 100% zekerheid te zeggen. Dat hangt af van het individuele temperament van de dieren.

Twee rammen

Je kunt ervan uitgaan dat 2 rammen op dezelfde manier samenbrengen in de meeste gevallen in een drama zal eindigen. Twee rammen zullen vroeg of laat beginnen te vechten waarbij de zwakste zelfs kan sterven. Zelfs na castratie blijft de kans groot dat ze blijven vechten.

                                                                                                                                        

Voedster en ram

En andere mogelijkheid is het samenhouden van een voedster met een gecastreerde ram. En dan moet de voedster in het hok van de ram wordt gebracht en niet omgekeerd. Dit is uiteindelijk de combinatie die waarschijnlijk de meeste kans van slagen heeft. 

                                                                                                                   

Met 7  tot 8 weken pas naar hun nieuwe thuis
Konijntjes, en zeker jonge konijntjes, zijn lief en leuk om te zien. Maar als konijntjes al op een leeftijd van 4-5 weken van hun moeder worden weggehaald, dan blijkt dat de meeste al snel nadat ze aangeschaft zijn, ziek worden. Ernstige diarree bijvoorbeeld, veroorzaakt door bacteriën, komt veel voor onder zulke jonge diertjes. En dit heeft in de meeste gevallen sterfte van het konijntje tot gevolg. ...Hoe komt dit eigenlijk?

Konijntjes die op de leeftijd van 4-5 weken moedermelk wordt onthouden en ineens op een dieet van droogvoer worden gezet, komen in de problemen. Dit komt omdat het darmstelsel van jonge konijntjes met een gewicht lager dan 600 gram nog niet goed ingesteld is op het verteren van volledig vast voedsel, omdat er een gebrek is aan amylase. Amylase is een enzym dat zetmeel omzet in maltose. Zonder amylase is de vertering van vast voedsel in de vorm van droogvoer nauwelijks mogelijk. Wordt zo'n jong konijntje van de ene op de andere dag volop droogvoer gegeven dan ontstaat in het darmstelsel een milieu waardoor ziekmakende bacterieën, zoals de Clostridium spiroforme, kans krijgt zich massaal te vermeerderen. Deze bacterie veroorzaakt een ernstige darmslijmvliesontsteking met als symptoom hevige diarree. En dit verloopt meestal fataal.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 Voeding 

 

Hooi

Het basisvoedsel van konijnen is hooi, hooi moet er altijd zijn. Hooi is om verschillende redenen het belangrijkste voedsel voor een konijn:
1. Het bevat vrijwel alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft en zorgt voor een gezonde darmflora.
2. Hooi wordt snel door de darmen gevoerd, dat is belangrijk voor een konijn want hierdoor krijgt hij een goede darmwerking, met weinig kans op verstoppingen.
3. Doordat een konijn de hele dag op hooi kauwt, slijten de kiezen goed af en is er minder kans op haken aan de kiezen. Doordat de kiezen goed afslijten, slijten ook de voortanden goed af.
4. Het kauwen op hooi geeft een konijn wat te doen. Ook stress reageert een konijn af door op hooi te kauwen.

Een handje hooi per dag is dus niet genoeg, hooi moet dagelijks in ruime mate gegeven worden. Een konijn moet 24 uur per etmaal hooi kunnen kauwen.
Is het hooi allemaal opgegeten, dan moet het direct weer aangevuld worden met een nieuwe pluk hooi, ook al is de dag nog niet om. Wees met hooi nooit zuinig!
Je kunt beter niet kiezen voor de pakjes stijf geperste hooi die bijv. bij supermarkten te koop zijn. Dit hooi is droog en dor en bestaat uit kleingesneden sprietjes. In dierenspeciaalzaken wordt ‘los hooi’ in plastic zakken verkocht. Dit hooi is langstelig en heel smakelijk en aantrekkelijk voor een konijn.

 

 

Water

Water mag nooit ontbreken. Nog steeds gaat de fabel rond dat konijnen geen water nodig hebben. Dit verhaal stamt uit de tijd dat konijnen voornamelijk gras gevoerd werden. Gras bevat enorm veel vocht, waardoor de waterbehoefte van een konijn sterk vermindert. 
De waterbehoefte is ca. 50 ml. per kg. lichaamsgewicht per 24 uur. Het ene konijn drinkt meer dan het andere, dit is ook afhankelijk van hoeveel groenvoer een konijn dagelijks krijgt. Hoe meer groenvoer gegeten wordt, hoe minder de waterbehoefte zal zijn, dit regelt een konijn zelf. 
Een konijn mag dus nooit zonder water zitten, als een konijn 24 uur niets te drinken heeft, dan komt hij in de problemen omdat vochttekort ontstaat. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag. Zorg er dus altijd voor dat de waterbak of waterfles dagelijks gevuld wordt met fris, schoon water. In oud water ontstaat bacterie-groei, waardoor een konijn ziek kan worden.

 

 

Droogvoer

Droogvoer werd oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont. Deze konijnen moeten snel groot en op gewicht zijn en het droogvoer werd hierop afgestemd. Als je in de natuur kijkt, eten de konijnen geen droogvoer.
Tegenwoordig is het droogvoer gelukkig beter op huiskonijnen afgestemd, met minder eiwitten en vetten en meer vezels. Maar weinig droogvoer laten eten en veel hooi blijft het beste dieet voor een konijn.

Biks (groene korrels) geniet de voorkeur boven gemengd voer. Reden hiervoor is dat konijnen bij gemengd voer snel geneigd zijn om de lekkere gekleurde dingen uit het voer te eten, en de groene korrels uit dat voer te laten liggen. Maar hier zitten juist de waardevolle voedingsstoffen in, die een konijn nodig heeft. 
- Nog een reden is dat gemengd voer veel koolhydraten bevat, en het geven van te veel van dit voer kan leiden tot blindedarmproblemen, met als gevolg de bekende kwaal van aangekoekte ontlasting.
Eet een konijn zijn gemengde voer binnen een kwartier allemaal op en eet hij daarnaast veel hooi, dan is het geen bezwaar om gemengd voer te geven. In alle andere gevallen is het beter om over te schakelen op biks.

Van biks zijn verschillende kwaliteiten te koop, niet elk merk biks is goed.

 

 

Hoeveelheid droogvoer

De maximale hoeveelheid droogvoer voor een konijn zou niet meer dan 25 gram per kg. lichaamsgewicht per dag mogen bedragen. In sommige gevallen is het voor een konijn zelfs beter om nog minder droogvoer te krijgen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6 maanden, mag meer krijgen, zolang hij goed hooi blijft eten. Een konijn van 6 jaar of ouder dat mager wordt, mag ook meer krijgen. Maatstaf voor de hoeveelheid te geven droogvoer is altijd de mate van hooi eten. Laat een konijn het hooi staan of gaat het er minder van eten, dan krijgt het te veel droogvoer.
NB Een konijn dat geen hooi kan eten, moet natuurlijk voldoende hardvoer gegeven worden. In dit geval kun je het beste kiezen voor Supreme Science Selective dat heel veel vezels bevat.

 

 

Voer wennen

De eerste dagen  moet een nieuw konijn precies hetzelfde eten als wat het gewend was! Dus dat kun je het beste even goed navragen bij fokker, dierenwinkel of asiel waar het konijn vandaan komt. Vraag wat voer wat het dier gewend was te eten mee voor de eerste dagen. Zeker de eerste dagen doorgaan met dit voer te geven. Als het konijn geen hooi gewend was, dan dit  wel gelijk gaan geven.  Als je je konijn aan ander voer wilt wennen, moet dat heel geleidelijk gebeuren. Dus na een paar dagen een heel klein beetje nieuw voer bij het oude. Verder dan iedere volgende dag wat meer nieuw voer, en wat minder oud voer. Omschakelen moet in ongeveer 4 dagen gebeuren, mag langer duren, niet korter.

Als er een nieuwe zak biks aangebroken wordt kan de samenstelling van de nieuwe biks  iets verschillen van de vorige zak, en sommige konijnen kunnen hier heftig op reageren met diarree. Daarom kan door het laatste beetje oude biks het best een beetje nieuwe biks gemengd worden, zodat het maagdarmstelstel van het konijn kan wennen.

Houd zoveel mogelijk vaste tijden aan om te voeren. Of je nou 1x per dag, 2x per dag of 3x per dag voert, probeer het op ongeveer dezelfde tijd te doen. Regelmaat is erg belangrijk.

 

 

Kool

Met koolsoorten moet je altijd voorzichtig zijn, daar kan en konijn heel snel gasvorming van krijgen. Wat ook weer dodelijk kan zijn. Dus van de koolsoorten beter alleen broccoli (heel weinig!), bloemkool (heel weinig!) en 's winters boerenkool geven. Op boerenkool zijn de meeste konijnen erg gek. Nogmaals: zoveel mogelijk gevarieerde groenten tegelijk geven, dus boerenkool enz. erbij en niet alléén maar.

 

 

Goede groenten

Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn:
andijvie, broccoli, venkel(heel weinig), bleekselderij(3 cm), selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes,  paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen. Voor erbij een takje peterselie, takje selderie.
Er zijn in de natuur nog veel meer kruiden en planten die goed zijn voor konijnen. Jonge toppen van brandnetels bijvoorbeeld, een dag laten liggen om de brand eruit te laten gaan, zijn heel erg gezond voor konijnen. Wilde achillea is heel goed voor de spijsvertering, ook voor stoornissen. Wat wilde achillea iedere dag bij het groenvoer is geen slechte zaak. Weegbree kan met mate toegevoegd worden, (is erg eiwitrijk) omdat dit plantje een goede uitwerking heeft op de darmbeweging. Brandnetels zijn ook geschikt om gedroogd als hooi te geven, gemengd door het gewone hooi. 

 

 

Slechte groenten

Groenten die niet gegeven mogen worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes. Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras. Met de grasmaaier afgemaaid gras mag nooit gegeven worden in verband met gistingsgevaar (trommelzucht), geplukt, met de hand gesneden of geknipt lang gras mag wel gegeven worden.

 

Regemaat
Groenvoer kun je beter niet de ene keer wel en de andere keer niet geven. Beter òf helemaal niet, òf elke dag groenvoer geven. Als een bepaalde groentesoort een keer niet voorradig is, en het konijn heeft bijvoorbeeld een week zonder moeten doen, begin dan weer met matig geven, om het maagdarmstelsel opnieuw te wennen.

 

 

Wortel
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel
wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen.

 

 

Paardenbloemen
Pluk nooit paardenbloembladeren aan de kant van een weg, die zijn bevuild door uitlaatgassen. Let op dat er geen uitwerpselen van andere dieren liggen, dit kan bij je konijn(en) een wormbesmetting veroozaken. Let op dat niet in de buurt met gif gespoten is!

 

 

Fruit
Fruit mag alleen zeer matig gegeven worden i.v.m. met de suikers die het bevat. Teveel suiker kan grote darmproblemen geven. Dus per dag niet meer dan 1 aardbei of 1 kers, een partje appel enz.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al.  Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig. Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg.

 

 

Brood
Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden.

 

bron: www.konijnen.nl